Interview initiator

Laatst werd mij voor de zoveelste keer gevraagd: ‘joh jij als niet gelovige, hè? Hoe ben je in hemelsnaam op het idee gekomen om het paasverhaal in Zeewolde uit te gaan voeren?

Nou, zeg ik dan. Dat zit zo:

Mijn vrouw, van oorsprong Katholiek opgevoed, vertelde me jaren geleden al dat ik eens naar The Passion moest gaan kijken. Waarop mijn antwoord steevast was: The Passion? Nee lief, dat gelovige gedoe hoeft voor mij niet, dat weet je.

Maar vier jaar geleden kwam ik op de fiets thuis en via de achterdeur, niets vermoedend, onze woonkamer binnen stappen. Ik hoorde via de TV dat er een Nederlands nummer werd gezongen dat ik niet direct herkende. Nog eens luisterend merkte ik dat het een van oorsprong Engels nummer was dat nu in het Nederlands werd gezongen, en daarmee had het mijn eerste aandachtsmoment al gewonnen. Ik zeg dus tegen mijn vrouw: wow dat is gaaf! Zegt zij dus: ja lief, dit is nou The Passion. Uhhhh, nou, toen ben ik er toch maar even voor gaan zitten.

Ik was eigenlijk aangenaam verrast door het fenomeen The Passion, het verhaal over liefde, pijn, afgunst, verraad en ook nog hoop.

Dat alles in één verhaal had meer impact dan ik had verwacht.

Ben ik nu gelovig geworden? Nee dat dan weer niet. Maar het verhaal fascineerde me, en langzaam kwam het idee in mij boven om dit ook in Zeewolde maar eens te gaan doen.

Uiteindelijk heb ik in april 2021 de knoop doorgehakt en ben ik eens om me heen gaan vragen of er mensen mee wilden doen. Verbazingwekkend genoeg kreeg ik al heel snel positieve reacties, zoveel zelfs dat het mij een beetje overdonderde en ik even afstand moest gaan bewaren.

Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder als ik dit schrijf, en hebben zich een ruim aantal zeer enthousiaste mensen zich aangesloten om dit verhaal samen te vertellen.

En het mooiste van alles vind ik nog dat er door zowel gelovigen als niet gelovigen samen wordt gewerkt om dit project tot een mooi eindresultaat te brengen.

Geloof ik in samen doen en werken aan een super gaaf project? Ja daar geloof ik 100% in.
Geloof ik in respect voor mensen met een eigen opvatting? Ja daar geloof ik 100% in.
Geloof ik in de kracht van een alles omvattend verhaal? Ja ook daar geloof ik 100% in.